Andijviestamppot met gehaktballetjes

In de het najaar kunnen we een vitamineboost goed gebruiken. Deze andijviestamppot is daar perfect voor! Andijvie zit namelijk bomvol vitaminen en mineralen. En, het is ook nog eens heel erg lekker.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 kilo aardappelen

  • 1/2 ui

  • 350 gram gehakt, half-om-half

  • 2 tl gehaktkruiden

  • 1 tl paneermeel

  • 1 ei

  • 45 gram boter

  • 50 ml melk

  • 300 gram andijvie

  • 2 stengels lente-ui

  • 100 gram cottage cheese

Bereiding

Zet een grote pan op het vuur en breng hier een ruime laag water in aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Kook ze in 15 minuten gaar en giet af. Laat de aardappelen vervolgens nog even uitdampen. 

Verwarm een hapjespan op laag vuur. Pel en snipper een ui. Doe deze samen met het gehakt, de gehaktkruiden, het ei en het paneermeel in de mengkom.

Breng het gehaktmengsel op smaak met peper en zout en draai hier 12 stevige gehaktballetjes van. Je kunt ze nu eventueel een uurtje in de koelkast zetten zodat ze wat steviger kunnen worden. Hierdoor vallen ze straks bij het bakken minder snel uit elkaar.

Smelt de helft van de boter in de hapjespan en bak de gehaktballetjes op hoog vuur rondom aan. Zet het vuur wat lager en laat de gehaktballetjes verder garen met een deksel op de pan. Draai ze af en toe om. 

Stamp ondertussen de aardappelen samen met de resterende boter en de melk tot een smeuïge puree. Eventueel kun je de melk eerst even verwarmen, maar let op dat het niet gaat koken. Breng de puree op smaak met peper en zout.

Roer hier vervolgens op laag vuur beetje bij beetje de rauwe andijvie door tot deze goed is gemengd. Snijd tussendoor ook de lente-ui in dunne ringetjes.

Verdeel de andijviestamppot over de borden. Doe hier een schep cottage cheese op en strooi daar wat van de ringetjes bosui overheen. Kruid met wat peper en serveer met de gehaktballetjes. Je kunt eventueel wat bakvocht uit de pan van de gehaktballetjes toevoegen.

Eet smakelijk!

Meer lekkere recepten