Zuurkoolsoep van Nadia Zerouali

Vandaag staat Nadia Zerouali weer gezellig bij ons in de keuken! En ze heeft een wel heel bijzonder soeprecept voor ons. Ze maakt, op basis van een groentebouillon, een heerlijke zuurkoolsoep.

Dit recept komt uit haar favoriete kookboek ‘Kook ook’, een super leuk kookboek voor iedere thuis-kok! En deze soep ik dan ook heel erg makkelijk om zelf te maken.  

Basisrecept voor groentebouillon

Ingrediënten

  • 5 worteltjes of 1 kleine winterwortel
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 25 champignons
  • 2 tomaten
  • 20 gram boter
  • 6 takjes peterselie
  • 3 takjes bladselderij
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 6-8 zwarte peperkorrels
  • 1 stukje foelie
  • 2 tl zout

Bereiding

Voor het maken van de bouillon beginnen we met het schoon maken van de worteltjes en snijd je deze vervolgens in plakjes. Pel de uien en knoflook. Snijd dan de uien door de helft en snijd ze in halve ringen. Daarna maak je de prei schoon en snijd je ook deze in ringen. Als laatst maak je ook nog de bleekselderij schoon met water en snijd je de stengels in smalle boogjes. Daarna ga je verder met de champignons. Deze borstel je schoon en snijd je ze in vieren. Daarna was je de tomaten en ook deze snijdt je in vier parten.    

Nu alle groenten schoon en gesneden kunnen we verder met de bouillon maken. Hiervoor smelt je eerst de boter in een (soep)pan en bak je de ui- en preiringen zachtjes aan. Doe dit voor 5 minuten op een laag vuur en zorgt dat ze niet beginnen te kleuren.  

Daarna gooi je de rest van de groenten in de pan en roer je alles even door elkaar. Schenk dan 1 liter water bij de groenten en voeg tot slot de kruiden en specerijen toe aan de bouillon. Wanneer alles in de pan zit breng je de groentebouillon, zonder deksel, op een matig hoog vuur aan de kook. Draai daarna het vuur laag en leg dan de deksel schuin op de pan. Laat de groentebouillon voor ongeveer 1 uur zachtjes doorkoken en zodat alle smaken goed in de bouillon kunnen trekken. Dit is een super makkelijke en lekker basis voor vele soepen, zoals de zuurkoolsoep!

De zuurkoolsoep  

Ingrediënten
(voor twee personen)  

  • 100 gram zuurkool
  • ¼ rode paprika
  • 1 sjalotje
  • 2 plakjes katenspek
  • 15 gram boter
  • 500 ml groentebouillon (bovenstaand basisrecept)
  • 2 tl maïzena
  • 2 el crème fraîche
  • zout en versgemalen peper
  • 1 el gesnipperde bieslook  

Bereiding

Start met het snijden van de uitgelekte zuurkool. Snijd de kool zo fijn mogelijk. Daarna maak je de paprika schoon, verwijder je het hart met de pitjes en snijd je het vruchtvlees in hele kleine blokjes. Pel dan nog het sjalotje en snipper deze fijn.  

Pak een pan erbij en smelt hierin de boter. Snijd de katenspek in smalle reepjes en bak deze, samen met de sjalot snippers en de blokjes paprika in de pan. Bak alles voor ongeveer 4 minuten op een matig hoog vuur en roer regelmatig door de pan. Voeg tot slot de zuurkool toe en bak het zuurkoolmengsel nog voor 2 minuten.  

Daarna giet je de groentebouillon erbij. Breng dan de hele soep aan de kook. Laat alles voor 10 minuutjes op een zacht vuur doorkoken.  

Tot slot roer je de maïzena samen met 1 eetlepel koud water tot een glad papje. Hier roer je vervolgens de crème fraîche erdoor en voeg je dit mengsel toe aan de soep. Roer dan alles nog even goed door en het de zuurkoolsoep nog voor 2 minuten zachtjes doorkoken. Je kan de soep nog met zout en peper op smaak brengen.  

Voor het serveren doe je de zuurkoolsoep in een paar mooie soepborden en garneer je het met de gesnipperde bieslook. Een heerlijk soeprecept wat echt iedereen kan maken! Eet smakelijk.

Koop hier het boek 'Kook ook'