Auberginebites met peterselie, amandelen en tahin

Tahin is hét basisingrediënt van de Midden-Oosterse keuken. Esther Erwteman heeft een boek geschreven waarin deze sesampasta centraal staat, genaamd 'Tahin', waar ook het recept van vandaag in staat. Samen met London maakt Esther auberginebites met peterselie, amandel en natuurlijk tahin.

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 45 ml zonnebloemolie
  • ½ theelepel tafelzout

Tomatensaus

  • olijfolie
  • 1 gele ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geraspt of geperst
  • 1 groene peper, zaden en lijsten verwijderd, in fijne ringen
  • 1 blikje tomatenstukjes
  • 2 el tomatenpassata
  • 30 gram tahin
  • 1 tl zout

Tahin-gembersaus

  • 3 el tahin
  • 1 cm gemberwortel, geschild en geraspt
  • 15 ml (Tomasu-)sojasaus
  • snufje chilipoeder
  • koud water

Serveren

  • paar takjes verse bladpeterselie, de blaadjes geplukt en grof gesneden
  • 30 gram amandelschaafsel, geroosterd
  • 20 gram sesamzaad, geroosterd

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de aubergines en snijd ze in plakken van 2 centimeter dik, dit is dikker dan je denkt en je hebt dikke plakken nodig voor het recept, dus houd deze maar echt aan. Leg de plakken in een kom, giet er de zonnebloemolie over en bestrooi het met zout.

Verdeel de aubergineplakken over een bakplaat bekleed met bakpapier. De plakken moeten naast elkaar - niet over elkaar - liggen. Gebruik desnoods twee bakplaten.

Rooster de aubergines 15 minuten. Draai de plakken allemaal om en rooster nog 10 minuten, tot beide kanten goudbruin zijn.

Verwarm voor de tomatensaus 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit daarin de uit, voeg dan de knoflook toe en tot slot de groene peper. Voeg vervolgens de tomatenstukjes, tomatenpassata, tahin en het zout toe.

Doe voor de tahin-gembersaus de tahin in een kleine mengkom en voeg de geraspte gember toe. Voeg ook de sojasaus en een snufje chilipoeder toe. Voeg wat koud water toe tot je de textuur hebt van een schenkbare saus.

Schik de geroosterde aubergineplakken op een serveerschaal. Verdeel met een eetlepel (dus geen grote opscheplepel) de tomatensaus over elke auberginebite.

Verdeel de tahin-gembersaus over elke auberginebite. Garneer tot slot met het peterselieblad, amandelschaafsel en geroosterde sesamzaad.

Koop hier het boek 'Tahin'