Wortelsoep met cheddar-crisp

Vandaag staat Bibi Loomans weer in de keuken en maakt een heerlijke wortelsoep. Het is vijf december dus de kans is groot dat je nog wortel hebt liggen. Of je ze nu gekocht hebt voor jezelf of voor in de schoen voor het paard van Sinterklaas: maak ze op en maak soep!

Ingrediënten

voor 4 personen 

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt 
  • ½ tl pul biber (of chilivlokken)
  • 500 gram winterpeen, geschild en in grove gelijke stukken gesneden
  • 800 ml groentebouillon  
  • 4 el Griekse yoghurt 
  • 150 gram geraspte cheddar
  • 1 el zwart sesamzaad 
  • 1 tl pul biber (of chilivlokken)  

Bedreiding

Fruit de ui aan op laag vuur in een soeppan, voor 5 minuten. Voeg na 2 minuten de knoflook en pul biber toe en bak het even mee. Voeg daarna de wortel toe en bak deze ook nog een minuutje mee. Schenk de groentebouillon erbij en laat 20 minuten koken op middelhoog vuur, totdat de wortels zacht zijn. 

Verwarm intussen een koekenpan op middelhoog vuur en zet alvast je soepborden klaar. Verdeel een laagje geraspte cheddar op de droge koekenpan in de vorm van een cirkel, zo groot als je soepkom (denk een beetje aan een stroopwafel op een glas thee). Bak de cheddar totdat deze lekker crispy wordt aan de randjes en je deze los kunt halen van de pan. Draai de cheddar ‘koek’ om met een spatel en verdeel hier een beetje van het sesamzaad en de pul biber overheen. Leg de cheddar crisp op een rooster zodat deze af kan koelen en nog knapperiger wordt. Herhaal deze stappen nog drie keer, voor elk bord eentje.  

Pureer de soep glad en breng op smaak met peper en zout. Doe de soep in de borden en schep een eetlepel yoghurt per kom in het midden van de soep. Leg de cheddar-crisp hier bovenop. Serveer er eventueel nog lekker wat stokbrood bij. Eet smakelijk! 

Meer lekkere recepten