Kip uit de oven met druivensaus

Topchef Herman den Blijker staat vandaag samen met London in de keuken. Ze maken een hele kip met een druivensaus. Erg geschikt voor het bijvoorbeeld het kerstdiner.

Ingrediënten

  • 1 hele scharrelkip, circa 1,5 kilo
  • 6 takjes tijm, blaadjes, fijngehakt
  • 4 takjes salie, blaadjes fijngehakt
  • 6 takjes majoraan, blaadjes fijngehakt
  • 180 gram zachte boter
  • 1,5 dl olijfolie
  • 600 gram roseval aardappels
  • 4 tenen knoflook
  • zeezout en zwarte peper naar smaak
  • 2 citroen, in parten gesneden

Bereiding

Verhit de oven op 185 °C. Hak kruiden fijn en meng met de zachte boter.

Maak het vel los van het vlees door een lepel, met de bolle kant naar boven, onder het vel te schuiven. Breng met je vingers de boter aan onder de huid of je kunt een spuitzak gebruiken.

Verdeel de boter al masserend gelijkmatig onder de huid, ook bij de bouten. Vul de buikholte met enkele royale lepels kruidenboter en een paar citroen.

Check of de aardappels schoon zijn, anders even schoonmaken.

Snijd de aardappels in parten en doe ze in een braadslee en meng met olijfolie zodat alle aardappelen goed zijn bedekt met olie.

Plet de knoflooktenen en verdeel tussen de aardappels.

Dek de borst van de kip af met dubbelgevouwen aluminiumfolie. Leg de kip op de aardappelen. Zet de braadslee in het midden van de oven om de kip in circa 60 a 80 minuten te garen.

Verwijder na 20 minuten de folie van de borst. Draai de aardappels halverwege om. Verhoog de laatste 15 min de oventemperatuur tot 215°C, voor een krokant korstje. Controleer met een kernthermometer de temperatuur van de borst en de bouten. Bij 65 °C (borst) en 70 °C (dikste deel drumstick) is de kip gaar.

Haal de braadslee met kip uit de oven en laat 12 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Verdeel de kip in stukken en serveer met de aardappelen en citroen om over de kip uit te knijpen. Lekker met Hollandse sla.

Druivensaus

Breng 200 ml bruine fond aan de kook en doe er 50 ml room en 100 ml cognac bij. Spoel, halveer en ontpit 100 gram blauwe druiven (of gebruik pitloze druiven) en doe ze bij de saus. 

Laat de saus zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. Breng verder op smaak met peper en zout.

Meer lekkere recepten