Gestoofde prei met stracciatella en groene kruidensalsa

Wil jij iets wat helemaal 'out of the box' is op tafel zetten deze Kerst? Dan hebben Bibi en moestuinexpert Floor het perfecte recept! Ze maken namelijk gestoofde prei met stracciatella kruidensalsa. Het klinkt heel chique, maar het is heel makkelijk om te maken. En, nog belangrijker, ook heel erg lekker.

Met stracciatella bedoelen we bij dit recept niet dat lekkere ijs met stukjes chocolade. Straciatella di burrata is een soort kaas die wordt gebruikt om burrata mee te maken. Heel leuk om een gerecht wat extra flair te geven. Vroeger was dit alleen maar te vinden in Italiaanse speciaalzaken, maar nu kun je het ook gewoon in de supermarkt halen!

Ingrediënten

  • 2 tot 4 preien 
  • klontje boter 
  • 50 ml water 
  • 4 takjes tijm  
  • 2 stracciatella di burrata 

Voor de kruidensalsa

  • 1 teen knoflook 
  • ½ bos verse peterselie 
  • ½ bos oregano (blaadjes gerist)  
  • 50 ml olijfolie 
  • sap van 1 citroen 

Bereiding

Verwijder het donkergroen van de preien en was ze goed. Let op dat je al het zand eruit wast, dat blijft namelijk tussen de bladeren zitten. Halveer de preien en snijd in drie stukken.

Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur en leg, wanneer de boter begint te bruisen, de prei in de pan met de snijkant naar beneden. Breng het op smaak met peper en zout. Bak 5 minuten en voeg het water toe samen met de tijm. Stoof de prei tot het water verdampt is.

Voeg alle ingrediënten van de kruidensalsa bij elkaar in een maatbeker en pureer het glad. Breng ook dit weer op smaak met peper en zout.   

Verdeel de stracciatella over 2 borden en verdeel hier de prei op. Besprenkel het geheel met een beetje van de kruidensalsa om het helemaal af te maken. Eet smakelijk!