Zuurkoolstamppot uit de oven met worst

Een stamppot is altijd goed, vooral in deze 'koudere' maanden. Deze zuurkoolstamppot uit de oven maken we extra lekker met heerlijke zachte geitenkaas en natuurlijk een (vegetarische) rookworst, want dat hoort erbij!

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappel
  • 1 blokje groente bouillon
  • 150 ml halfvolle melk
  • 500 gram zuurkool
  • 1 appel
  • 25 gram rozijnen
  • 200 gram zachte geitenkaas
  • 50g geraspte kaas
  • zout
  • peper
  • 1 (vegetarische) rookworst 

Bereiding

Verwarm eerst de oven voor op grillstand en zet ook alvast een ovenschaal klaar. Vervolgens schil je eerst de aardappels en snij deze vervolgens in grove stukken. Kook dan de aardappels gaar in ruim kokend water voor 12 minuten. Voor een beetje extra smaak aan de aardappelen voeg je een bouillonblokje toe aan het water.  

Wanneer de aardappelen goed gaar zijn giet je deze af. Voeg daarna de melk toe in de pan met aardappelen en stamp de aardappels goed fijn met een stamper tot een mooie puree. Daarna roer je de geitenkaas erdoor en breng je de aardappelpuree op smaak met zout en peper.  

Nu ga je verder met de appels en de zuurkool. Was eerst de appels en snij deze in kleine blokjes. Giet daarna de zuurkool af en roer dit als eerste door de aardappelpuree. Daarna doe je de rozijnen en de blokjes appel bij de zuurkool en aardappelpuree en roer je alles goed door.  

Nu mag de stamppot in een ovenschaal. Strooi vervolgens de geraspte kaas erover en zorg dat je de kaas goed verdeeld. Zet dan de stamppot voor 5 minuten in de oven op grillstand, net zolang totdat de bovenkant van de ovenschaal, dus de kaas, mooi goudbruin kleurt.  

Intussen kun je de (vegetarische) rookworst klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Haal de stamppot uit de oven en serveer dit oer-Hollandse gerecht met de heerlijke (vegetarische) rookworst.

Eet smakelijk!

Meer lekkere recepten