Sopropo met zoutvlees en rijst

Vandaag starten we onze dag met een heerlijk nieuw recept. London maakt, samen met foodblogger Jonneke de Zeeuw, sopropo met zoutvlees en rijst. Een echte Surinaamse klassieker. Heerlijk voor als je eens wat anders op tafel wil zetten!

Ingrediënten

  • 3 sopropos (bittermeloen), gesneden in ringen
  • 450 gram basmatirijst
  • 2 el milde olijfolie
  • 2 sjalotten, fijn gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 2 tomaten
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 Madame Jeanette peper (optioneel)
  • zoutvlees, uitgekookt
  • zeezout en zwarte peper, naar smaak
  • bouillonblokje naar smaak

Bereiding

Was de sopropo met zout en halveer ze. Verwijder vervolgens de pitten van de sopropo door het met een lepel uit te hollen en snijd daarna de sopropo in halve ringen.  

Snijd vervolgens de twee tomaten in blokjes. Bereid daarna de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.  

Verhit de olijfolie in een wokpan en fruit de uien, knoflook en tomatenblokjes. Voeg tomatenpuree toe en voeg daarna het zoutvlees toe. Bak dit mee en roer zo nu en dan.  

Doe nu de sopropo erbij en roerbak het geheel voor 20 minuten. Mocht je wat extra pit willen, dan kun je een hele madame jeanette toevoegen aan het gerecht. Breng de sopropo op smaak met zout, zwarte peper en voeg eventueel een Maggi blokje toe.  

Verdeel de rijst over diepe borden en schep de sopropo met zoutvlees eroverheen.

Let er goed op dat je het zoutvlees ruim 40 minuten uitkookt zodat het vlees goed zacht is voordat je het over het bord verdeelt.  

Eet smakelijk!   

Tip van London: Gebruik een snelkookpan zodat alles een stuk sneller klaar is!

Koop hier 'All You Can Eat' van Jonneke de Zeeuw