Broodje Surinaamse gehaktballetjes

Vandaag maakt London een heerlijk Surinaams gerecht. Namelijk: broodje Surinaamse gehaktballetjes. En er is natuurlijk niemand die 'm zo lekker maakt als onze London zelf!

Ingrediënten

voor twee porties:

  • 400 gram rundergehakt 
  • 1 rode Madam Jeanette peper (zaadlijsten verwijderd en fijngehakt)
  • 1 lente-uit, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 20 gram pistachenoten, grof gehakt
  • 3 tl Masala Loy
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 100 ml ketjap manis
  • 8 el tomatensaus
  • 1 el palmsuiker
  • 1 limoen, sap en rasp
  • 1 lente-ui, ter garnering
  • 1 stokbrood (optioneel: rijst)

Bereiding:

Meng het gehakt met de helft van de fijngesneden Madame Jeanette, de lente-ui, de teentjes knoflook, de pistachenoten, de Masala Loy* en zout en peper naar smaak. 

*De Masala Loy bestaat uit: 1 eetlepel zwarte peperkorrels, 2 eetlepels komijnzaad, 2 eetlepels korianderzaad, 1/2 theelepel kruidnagel, 1 eetlepel venkelzaad, 2 eetlepels chilivlokken, 1 eetlepel bruin mosterdzaad, 1 eetlepel gemalen kurkuma en 1 theelepel kaneelpoeder te vijzelen en roosteren in een droge pan. 

Verdeel vervolgens het gehakt in 10 tot 12 porties. Draai daarna mooie, egale ballen zonder scheurtjes. Dit gaat gepaard met geduld dus neem de tijd om deze te draaien. Leg ze dan op een bord, dek deze af met plasticfolie en laat dit minimaal dertig minuten opstijven in de koelkast. 

Als de balletjes opgestijfd zijn verhit je wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de balletjes in een paar minuten rondom bruin. Leg daarna de ballen apart, deze voeg je later toe aan de saus.

Voor de saus moet je eerst de sjalotten glazig bakken. Voeg vervolgens de ketjap, tomatensaus, palmsuiker, de overige Madame Jeanette en het limoensap en de rasp toe. Laat de ballen in de saus nog zo'n 10 tot 12 minuten garen. Breng het eventueel verder op smaak met zout en peper. 

Serveer de gehaktballetjes rijkelijk over een stokbroodje en garneer met de lente-ui en de rode rawit. Het recept kan eventueel geserveerd worden met rijst in plaats van stokbrood.