Spaanse tortilla met worteldip

Welmoed Bezoen komt bij ons langs en duikt de keuken in om deze heerlijke Spaanse tortilla met ingelegde kumquats en worteldip te maken. Dit gerecht komt uit haar nieuwe kook boek 'Welmoeds wilde keuken' die dit voorjaar uitkomt. Hieronder vind je alles om het zelf ook te maken!

Ingrediënten:

  • 5 eieren
  • zout en peper
  • 200 ml olijfolie   
  • 5 uien, gesnipperd   
  • 5 vastkokende aardappelen, geschild en in kleine ongelijke plakken van ongeveer ½ cm dik en tussen de 2 en 6 cm lang
  • ½ groene paprika, de zaadlijsten verwijderd en in blokjes (optioneel)              

Bereiding:

Begin met het kloppen van de eieren in een kom met daarbij een flinke snuf zout en peper. Zet opzij. Verhit de olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Voeg de uien toe en bak deze ongeveer 10 minuten. De uien hoeven geen kleur te krijgen, blijf met regelmaat roeren en zeef de uiene vervolgens. Het is belangrijk dat de olie waarin de uien gebakken zijn wordt opgevangen, deze wordt later nog gebruikt. Schenk de helft van de uienolie terug in de koekenpan en verhit op middelhoog vuur. Voeg de aardappelen toe en bak ze gaar en lichtbruin, dit duurt ongeveer 10 minuten.

Breng op smaak met zout en peper. Voeg vervolgens de paprika toe en bak dit geheel 2 minuten. Voeg de eerder gebakken uien toe aan het mengsel en bak nog 2 minuten door. Voeg vervolgens de gebakken groenten toe aan de eieren. Maak ondertussen de pan schoon en zet deze terug op laag vuur. Schenk de resterende uienolie in de pan en voeg het eimengsel toe. Schud en verdeel de aardappelen in een gelijkmatige laag over de pan. Bak de tortilla afgedekt ongeveer 8 tot 10 minuten tot de randen goudbruin en gaar zijn. Schud de pan af en toe.

Leg een groot bord op de tortilla. Draai in een soepele beweging de pan om en schuif de tortilla terug in de pan. Bak nog een paar minuten. Schud daarbij de pan geregeld in een cirkelvormige beweging. Blijf de pan draaien tot de tortilla gaar is van binnen. Serveer de tortilla op een snijplank of bord en laat ietsje afkoelen.

Tip: serveer de tortilla met aioli en stokbrood voor en Spaanse maaltijd.     

Worteldip

4 personen

Ingrediënten

  • 8 el olijfolie
  • 6 grote wortels, geschrapt en julienne geraspt
  • zout en peper
  • 1 tl komijnzaad
  • 3 tenen knoflook, geraspt
  • 500 ml yoghurt
  • 10 walnoten, grof gehakt
  • 1 tl nigellazaad
  • 1 stokbrood of ciabatta, in sneetjes

Bereiding

Verwarm de olie in een grote koekenpan op laag vuur en voeg de wortels toe. Bestrooi riikelijk met zout en bak 15 tot 20 minuten. Roer af en toe met een houten spatel om de wortels gelijkmatig te garen. Bak de wortels langzaam, hierdoor gaat er zoveel mogelijk vocht uit de wortels. De hoeveelheid slinkt dan ook tot ongeveer een kwart van de originele hoeveelheid.

Wanneer de wortels goed zijn gebakken gaan de wortels pas verkleuren. Zet het vuur niet te hoog, dan wordt de uiteindelijke structuur van de worteldip verpest. Zodra de wortels gebakken, zacht en licht van kleur zijn kan het komijnzaad toegevoegd worden. Bak dit tot de komijn te ruiken is. Voeg de knoflook toe en bak tot de rauwe knoflookgeur weg is.

Breng op smaak met zout. Meng in een kom de yoghurt met de walnoten en breng op smaak met zout en peper. Top af met de gekonfijte wortels en de olie waarin de wortels zijn gebakken. Bestrooi met het nigellazaad. Tip: serveer de worteldip met gesneden stokbrood/ciabatta.                                                               

Bestel hier alvast het boek