Paddenstoelenstoof

Vandaag maakt London een overheerlijke paddenstoelenstoof. Een lekker gerecht om je week goed mee te beginnen.

Ingrediënten

Paddenstoelenstoof

  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 eetlepel tomatenpuree 
  • 1/2 winterpeen
  • 1 rode paprika
  • 1 kilogram gemengde paddenstoelen (bijv. oesterzwammen, koningoesterzwammen, kastanjechampignons, shiitake)
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels marsala
  • 200 mililiter bospaddenstoelenbouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 4 blaadjes salie, fijngehakt
  • Peper en zout 

Aardappelpuree

  • 1 kilogram kruimige aardappels
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 150 mililiter warme melk
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat

Bereiding

Paddenstoelenstoof

Smelt een beetje boter in een ruime braadpan en voeg hier de fijngesneden knoflook en uit aan toe. Fruit dit aan tot het goed begint te geuren en voeg dan de tomatenpuree toe. Snijd de winterpeen, rode paprika en de paddenstoelen in blokjes.

Doe de winterpeen, rode paprika en gemengde paddenstoelen vervolgens in de pan en bak deze al omscheppend 10 minuten mee. Doe vervolgens de bloem in de pan en schep goed om tot alle groenten zijn voorzien van een dun laagje bloem.

Schenk de marsala en bospaddenstoelenbouillon in de pan en voeg hier het laurierblaadje, de kruidnagels, tijmblaadjes en salie aan toe. Roer goed door en breng het geheel aan de kook. Laat de paddenstoelenstoof net zolang op laag vuur stoven tot je de aardappelpuree klaar hebt en breng op smaak met peper en zout.

Serveer de paddenstoelenstoof met de huisgemaakte aardappelpuree zoals jij het lekkerste vind.  

Aardappelpuree

Schil de aardappels en kook ondertussen een ruime pan water met een snufje zout. Kook de aardappelen in 15 tot 20 minuten gaar. Verwarm de melk in een andere steelpan en giet de aardappels af.

Stamp de aardappels fijn en voeg de melk en boter toe. Stamp het geheel tot een gladde puree. Voeg vervolgens zout, peper en nootmuskaat toe naar smaak.

Serveer de aardappelpuree bij de paddenstoelenstoof.