Witte aspergesoep

Het weekend zit er helaas al weer op, maar we starten de week met een heerlijke soep. London staat vandaag weer in de keuken om voor ons 'Witte aspergesoep' te maken. Wist je dat wij als Nederlanders ruim 800 gram asperges eten!

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 500 gram (het liefst dunne) witte asperges 
  • 1 blokje groente- of tuinkruidenbouillon. 
  • 75 gram roomboter 
  • 75 gram bloem
  • 75 gram mascarpone 
  • 3 of 4 eetlepels fijngehakte peterselie
  • Vers gemalen peper en zout

Bereiding

Schil voor het maken van de bouillon de asperges. Snijd ongeveer een centimeter van de uiteindes en doe deze samen met de schillen en de asperges in een brede pan met 1,5 liter water. Breng aan de kook met een snufje zout en suiker en laat dit vervolgens minimaal een kwartier koken. 

Haal daarna de asperges uit de pan wanneer deze zachtgekookt zijn en zet het vuur laag. Laat de bouillon met de deksel op de pan op smaak komen. Na minimaal een half uur kan de deskel eraf en kan het vuur weer op middelhoof vuur gezet worden. Voeg het bouillonblokje toe en laat inkoken tot ongeveer twee derde overblijft. 

Proef de bouillon en breng eventueel extra op smaak met peper en zout. Laat het vervolgens volledig afkoelen. Om de soep te binden is er een roux nodig als basis. Roux is een mengsel van gelijke delen boter en bloem. Laat de boter in een klein pannetje smelten. Voeg voordat de boter bruin wordt in één keer de bloem toe en roer met een houten (pol)lepel tot een gladde massa.

Bak de roux een minuut of drie, zodat de bloem gaart. Blus de roux af met de afgekoelde bouillon (zorg er altijd voor dat of de roux warm en de bouillon koud, of andersom) en roer met een garde tot een egale soep hebt. Voeg de mascarpone en peterselie toe, en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

Voeg vlak voor de soep geserveerd wordt de aspergepuntjes toe en laat hooguit vijf minuutjes opwarmen.

Eet smakelijk!