Voor de vinaigrette:
Verhit de roomboter en 4 eetlepels water in een koekenpan op halfhoog vuur. Leg de prei in de pan met de platte kant naar beneden. Zet het vuur zacht en stoom de prei 15 minuten met het deksel op de pan. Leg de prei op een bord en laat afkoelen (in de koelkast als je snel wilt serveren).
Breng een pan water aan de kook en kook de eieren 8-9 minuten. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze. Druk ze met behulp van de bolle kant van een lepel door een zeef, zodat er ‘eigruis’ ontstaat. Zet apart.
Rooster de pijnboompitten tot goudbruin in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Haal ze uit de pan en zet apart.
Meng voor de vinaigrette de mosterd en de wittewijnazijn, en voeg al kloppend – in een dun straaltje – de zonnebloemolie toe. Voeg de dille toe en breng vervolgens op smaak met zout.
Leg de gerookte zalm op de afgekoelde prei, besprenkel met de vinaigrette, verdeel het ‘eigruis’ en de pijnboompitten erover. Breng tot slot op smaak met versgemalen zwarte peper.