Londons Surinaamse bami

Op deze prachtige eerste dag van mei kunnen we weer genieten van een lekker gerecht gemaakt door onze eigen London. Vandaag maakt hij Surinaamse bami. London heeft dit al een keer in onze Koffietijd keuken gemaakt, maar het blijft één van onze favorieten!

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 350 gram spaghetti
  • 3 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 rode peper
  • 2 stuks kippendijen
  • 3 eieren
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 100 mililiter kippenbouillon
  • 1 kleine paksoi
  • 120 gram tijgergamba's
  • 2 eetlepels ketjap asin
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 2 theelepels sesamolie

Ter garnering:

  • Gebakken uitjes
  • Zoetzuur van komkommer en rode ui
  • Sambal

Bereiding

Week de spaghetti 30 minuten in ruim water. Giet dit vervolgens af en laat de spagetti uitlekken. Snijd ondertussen de sjalot, knoflook en de rode peper fijn. Snijd de kip in dunne reepjes. Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit er de knoflook, sjalot en rode peper in. Voeg de kipreepjes toe en bak in enkele minuten gaar.

Duw de knoflook en het kippenvlees naar de ene kant van de wok en kluts in de andere kant de eieren. Roer het ei los tot het volledig is gestold. Doe het ei vervolgens in een schaaltje en zet het apart. Voeg de ketjap manis en 100 mililiter kippenbouillon toe aan de wok en laat de kip op laag vuur sudderen tot het vocht is gehalveerd.

Roer de paksoi er doorheen en roerbak alles voor 1 minuut. Voeg dan de garnalen en de spaghetti toe en bak de bami, al omscheppend, voor enkele minuten. Voeg de ketjap asin, oestersaus en de sesamolie toe. Roer het ei er doorheen en zorg dat het geheel goed door warmt. Check of de gamba’s gaar zijn: ze mogen vrij zacht zijn en niet tot rubber gegaard. Tot slot voeg je nog wat zwarte peper en zeezout naar smaak toe.

Serveer de bami met gebakken uitjes, zoetzuur van komkommer en sambal.

Eet smakelijk!