Doe de bleekselderij, rawits, knoflook, ui, citroen, sinaasappel, ananas en gember in een blender en draai tot een grof mengsel, met kruimels ter grootte van rijstkorrels. Smelt de boter in een pan en fruit het mengsel vijf minuten. Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook. Voeg de tomatenpuree, azijn, suiker en het zout er aan toe en breng weer aan de kook. Draai het vuur uit en roer maizenaslurry* erdoor tot en dikke gebonden saus ontstaat. Laat afkoelen en verdeel de saus over gesteriliseerde potten. De saus is twee weken te bewaren in een koelkast of vries de saus in bakjes in.
*de maizenaslurry bestaat uit 1 deel maïzena en 3 delen water (dus bijvoorbeeld 100 ml maïzena 300 ml water)
Breng een pan gezouten water aan de kook. Blancheer de wortel, prei en taugé 1 minuut in het kokende water. Giet de groente af en laat 5 minuten uitlekken in een vergiet.
Doe de uitgelekte groentemix in een kom en breng op smaak met het zout, de witte peper, sesamolie en het bouillonpoeder.
Haal het vlees minimaal 1 uur van tevoren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Verhit de olie in een wokpan of (frituur)pan tot 190 graden. Frituur de stukken babi pangang in porties in circa 4 minuten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op een bakrooster of keukenpapier. Zorg dat je extra keukenpapier hebt om het overtollige vet aan de bovenkant weg te deppen.
Verwarm tijdens het frituren de babi-pangangsaus in een steelpannetje op laag vuur en laat zachtjes pruttelen.
Leg de groentemix in het midden van een serveerbord. Leg de gefrituurde babi pangang horizontaal op een snijplank en snijd in repen van 1 cm dik. Leg de babi pangang op de groentemix en schep de saus royaal over. Wil je wat meer kleur in je gerecht, schep dan wat fruitsalade erover.