Heerlijke Surinaamse bruine bonen

Het weekend is voorbij en helaas is de laatste week van Koffietijd aangebroken. Vandaag staat London in de keuken om weer een heerlijk recept te bereiden. Hij staat hier niet alleen, zijn moeder helpt hem met het bereiden van Surinaamse bruine bonen.

Ingrediënten

  • 2 potten bruine bonen met vocht (720 gram)
  • 2 gesnipperde uitjes
  • 2 knoflook tenen
  • 2 centimeter gember, fijngesneden
  • 3 tomaten
  • 2 Maggi bouillonblokjes
  • Snufje piment
  • Snufje Chinese vijfkruidenpoeder
  • Peper
  • Paprikapoeder
  • 1 eetlepel Ketjap asin (zoute ketjap)
  • 1 eetlepel Ketjap manis (zoete ketjap)
  • 1 Adjuma peper of madam jeanette, fijngesneden
  • Selderij met steeltjes, fijngesneden
  • 300 gram pandanrijst
  • Zonnebloemolie

De Surinaamse Kip en tempeh

  • 8 drumsticks of 400 gram tempeh
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel 5 spices
  • 1 theelepel piment
  • 3 eetlepel ketjap asin
  • 3 eetlepel ketjap manis
  • 2 eetlepels cha sieuw saus (verkrijgbaar bij de toko)
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • Zout en peper

Bereiding

Surinaamse bonen

Doe een scheutje zonnebloemolie in de pan en begin met het fruiten van de ui. Als de ui een beetje glazig wordt, pers je de knoflook en voeg je deze toe. Wanneer de knoflook begint te ruiken, kunnen de maggieblokjes, piment, paprikapoeder, gember en tomaten erbij. Bak dit even aan.

Voeg vervolgens de Chinese vijfkruidenpoeder, ketjap asin en ketjap manis erbij. Breng op smaak met een beetje zwarte peper. Giet daarna de bruine bonen met het vocht in de pan en roer dit goed door. Voeg ten slotte de adjuma peper of madam jeanette peper toe naar smaak.

Laat het geheel het liefst een paar uur pruttelen op laag vuur. Serveer de bonen met de gekookte pandanrijst, kip/tempeh en kousenband.

Tip! Het is nog lekkerder om de bonen een dag van tevoren te maken, hierdoor trekken de verschillende smaken echt goed in de bonen

Bereiding Surinaamse kip

Kerf de drumsticks in met een mesje en doe de kip in een kom. Maak de knoflook schoon en hak fijn, doe dit vervolgens bij de kip. Voeg ook het Chinese vijfkruidenpoeder (5 spices), piment, ketjap asin, ketjap manis, cha sieuw saus, olijfolie, zwarte peper en zout naar smaak toe.

Mix alles goed zodat de kip lekker op smaak is. Laat alles tenminste vijf uur marineren, liever één nacht in de koelkast. Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel hier de kippenpoten/drumsticks en de saus overheen. Bak de kip ongeveer 25 tot 35 minuten gaar en totdat ze mooi donkerbruin zijn.

Tip! Voor de vegetarische foodlovers. In plaats van kip kan je tempeh gebruiken.

 

Eet smakelijk!