De Surinaamse Kip en tempeh
Surinaamse bonen
Doe een scheutje zonnebloemolie in de pan en begin met het fruiten van de ui. Als de ui een beetje glazig wordt, pers je de knoflook en voeg je deze toe. Wanneer de knoflook begint te ruiken, kunnen de maggieblokjes, piment, paprikapoeder, gember en tomaten erbij. Bak dit even aan.
Voeg vervolgens de Chinese vijfkruidenpoeder, ketjap asin en ketjap manis erbij. Breng op smaak met een beetje zwarte peper. Giet daarna de bruine bonen met het vocht in de pan en roer dit goed door. Voeg ten slotte de adjuma peper of madam jeanette peper toe naar smaak.
Laat het geheel het liefst een paar uur pruttelen op laag vuur. Serveer de bonen met de gekookte pandanrijst, kip/tempeh en kousenband.
Tip! Het is nog lekkerder om de bonen een dag van tevoren te maken, hierdoor trekken de verschillende smaken echt goed in de bonen
Bereiding Surinaamse kip
Kerf de drumsticks in met een mesje en doe de kip in een kom. Maak de knoflook schoon en hak fijn, doe dit vervolgens bij de kip. Voeg ook het Chinese vijfkruidenpoeder (5 spices), piment, ketjap asin, ketjap manis, cha sieuw saus, olijfolie, zwarte peper en zout naar smaak toe.
Mix alles goed zodat de kip lekker op smaak is. Laat alles tenminste vijf uur marineren, liever één nacht in de koelkast. Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel hier de kippenpoten/drumsticks en de saus overheen. Bak de kip ongeveer 25 tot 35 minuten gaar en totdat ze mooi donkerbruin zijn.
Tip! Voor de vegetarische foodlovers. In plaats van kip kan je tempeh gebruiken.
Eet smakelijk!