Dwalen door het Dordrechts Museum

De lust om te reizen, de lust om te dwalen en de lust om te ontdekken: Wanderlust! Het Dordrechts Museum brengt met deze tentoonstelling een eerbetoon aan negentiende eeuwse Nederlandse kunstenaars met dezelfde lust om te dwalen.

Met meer dan honderd werken reis je van het ruige Scandinavië af naar het warme Midden-Oosten. Alle continenten van de wereld komen langs in Wanderlust. De tentoonstelling is te zien tot 8 januari 2023. 

Wanderlust

Wanderlust is een term die veelal wordt gebruikt door reizigers. Letterlijk de lust hebben om erop uit te gaan, om te reizen. Ook wel 'To wander', in het Engels. Het gaat echt meer om het dwalen en ontdekken, dan dat het op verwonderen slaat. En juist in de negentiende eeuw zijn er ontzettend veel kunstenaars geweest die reislustig waren. Ze wilden de wereld ontdekken en dit vastleggen.  

Vrouwelijke kunstenaars

Tussen alle werken zijn er maar vier vrouwelijke kunstenaars te vinden. Dit is opzich niet zo gek, want het was al best moeilijk om in die tijd te reizen en voor vrouwen was het nog een stukje moeilijker. Daarom is het extra bijzonder dat er werken van vier vrouwelijke kunstenaars te zien zijn.  

Denk aan de schilderijen van de Noorse Betzy Berg, die getrouwd was met een Nederlandse man. Ze woonden samen op Vlieland en Betzy reisde regelmatig in haar eentje af naar haar geboorteland om de verwilderde Noorse natuur te schilderen. Ze ontdekte onbegaanbare gebieden om zo het beste perspectief te krijgen voor haar schilderijen. Ze is zelfs een keer helemaal tot het noordelijkste punt afgereisd om te schilderen.

Gratis toegang

De tentoonstelling is in samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam en is samengesteld door gastconservatoren Jenny Reynaerts en Maaike Rikhof. En met een VriendenLoterij VIP-kaart krijg je gratis toegang tot dit museum en maar liefst 125 andere musea en parken die aangesloten zijn bij de VriendenLoterij.